Lasersko uklanjanje gljivica na noktima i koži

Lasersko uklanjanje gljivica na noktima i koži

LASER: Novost u liječenju gljivičnih

infekcija noktiju i kože

 

Princip je mehaničko ablativno uništenje oboljelog dijela nokta koji se u cijelosti uklanja i tako se liječi infekcija. Toplinski efekt koji se oslobađa je bitan jer uništava gljivice. Tretman ne boli i nije potrebna anestezija te se pri tretmanu osjeća samo toplina.

Jedini u Hrvatskoj posjedujemo certifikat poliklinike ProBoca na Tenerifima, po metodi dr Pilar Martin Santiago, svjetski poznatim edukatorom u primjeni lasera u podologiji i dermatologiji, čiji su znanstveni radovi dokazali učinkovitost terapije na svim vrstama gljivica i plijesni, pa čak i psorijazi na noktima. Terapija je učinkovita u čak 99% slučajeva uz pridržavanje općih higijenskih mjera.

Tretman radimo sa čak 3 medicinska lasera, pulsnim Er: YAG 2940 nm, diodnim 980 nm te hladnim LED laserom sa dvije valne duljine. Dakle, tretman se ne radi IPL laserom jer isti ne liječi ovakve vrste oboljenja.

U terapiju spadaju i opće higijenske mjere. Potrebno je:

 1.  medicinsku pedikuru obavljati isključivo u ustanovama koje za sterilizaciju instrumenata koriste sterilizator na suhi zrak ili autoklav (sterilizatori na kvarcne kuglice nisu dovoljna garancija sterilizacije instrumentata za pedikuru, dok se sterilizatori na UV zrake koriste za frizerske salone) 
 2.  često rezati te brusiti slobodni rub nokta jednokratnim turpijama,
 3.  svaki put nakon uređivanja noktiju oprati alate te ih 10-minuta dezinficirati uranjanjem u 70%-tni alkohol
 4.  ne dijeliti pribor za nokte s nikim te koristiti poseban pribor za bolestan i zdravi nokat
 5.  nositi propusnu, što otvoreniju kožnu obuću,
 6.  papuče i šlape oprati sa sredstvom na bazi klora, za cipele svakodnevno koristiti sprej protiv gljivica ili UVC lampu za cipele
 7.  prilikom pranja odjeće koristiti sredstvo za dezinfekciju
 8. oprati kade i tuš kade sa sredstvom na bazi klora
 9.  uvijek nositi vlastite šlape prilikom tuširanja na javnim mjestima
 10.  izbjegavati hodanje bosih nogu tj. uvijek nositi vlastite šlape
 11.  izbjegavati javne bazene, whirpool-e i hidromasažne kade, wellness oaze…
 12.  izbjegavati nošenje zaražene obuće, čarapa, cipela…

Šta su gljivice i kako nastaju

Danas je poznato više od 250.000 vrsta gljivica, od kojih 100 mogu uzrokovati bolesti čovjeka.

Dematomikoze su gljivična oboljenja kože. Gljive imaju sposobnost prodiranja u rožnati sloj kože, noktiju i dlaka te sposobnost razgradnje keratina (keratinoliza). Kožne mikoze dijele se u dvije skupine: dermatomikoze i dermatofitoze. Dematomikoze su uzrokovane različitim vrstama kvasca i pliesni (Candida albicans itd.), a dermatofitoze mogu uzrokovati bolesti 3 slijedeća roda plijesni:  Trichophyton, Microsporum i Epidermophyton.

Onihomikoze su promjene noktiju uzrokovane gljivicama. Za nastanak bolesti nije dovoljna samo prisutnost gljivica, već su potrebne i određene okolnosti koje smanjuju opću i lokalnu otpornost organizma. Zbog toga se gljivice smatraju oportunistima, a gljivična oboljenja uvjetnim ili oportunističkim.

Nastanku bolest pogoduju:

 1.   trauma nokta i kože ( cjelovita i zdrava koža je važna mehanička prepreka u prodiranju gljivičnih stanica u organizam ),
 2.    često vlaženje šaka i stopala ( gljvična oboljenja znaju biti profesinalna bolest kod radnika u prehrambenoj industriji ),
 3.    nenošenje vlastitih šlapa prilikom tuširanja na javnim mjestima,
 4.   pad imuniteta (npr. usred pothranjenosti, iscrpljenosti, stresa, dugotrajne antibiotske ili citostatske terapije, kao i kod terapije zračenjem, AIDS-a itd.),
 5.   endokrinološki tj. hormonski poremećaji (npr. dijabetes),
 6.   slaba higijena,
 7.   pušenje,
 8.   smanjena cirkulacija u šakama i stopalima,
 9.   smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi,
 10.   trudnoća,
 11.  nesterilini instrumeni u pedikerskim salonima,
 12.  korištenje pribora za nokte ukućana koji imaju gljivice na noktima…

Bolest karakteristično počinje na slobodnom rubu i vanjskim dijelovima nokta pojavom bjelkastih ili žućkastih promjena na ploči nokta, koje se postupno šire prema bazi nokta…

Promjene mogu biti godinama iste, ali mogu napredovati do subungvalne hiperkeratoze (odebljanje nokta, odizanje nokatne ploče te konačno grudičasto mrvljenje i uništenje nokta).

Dosadašnja terapija gljivičnih oboljenja

Lokalna terapija ( kapi, kreme ) najčešće ne postiže odgovarajući učinak, pa se koristi sistemska tj. peroralna terapija koja se pije 3 – 8 mjeseci. U početku sistemske terapije su česte glavobolje i mučnine, a kod dulje primjene moguća je i hepatotoksičnost (otrovna je za jetru) te je prije i u tijeku terapije potrebno obavezno provjeriti biokemijsku aktivnost enzima jetre te razinu kolesterola i triglicerida u serumu. Također, pojedini lijekovi mogu uzrokovati oštećenje bubrega, koštane srži te dovesti do želučano-crijevnih poremaćaja, kožnih osipa… Zbog svega navedenog sistemska tj. peroralna terapija ne smije se koristiti u trudnoći, kod starijih osoba i djece.

Da li su gubitak masnog tkiva i povećanje mišićne mase sa EM Body sculpt-om trajni?

Masne stanice koje su uništene povećanim metabolizmom tijekom tretmana EM Body sculpt-om su trajno uništene.
Međutim, povećanje kilaže će uzrokovati da preostale masne stanice narastu, vodeći pritom do gubitka postignutih rezultata.
Dobitak mišićne mase također nije trajan, te će bez održavanja efekat najvjerojatnije trajati 6 mjeseci ili duže.
Periodični tretmani održavanja EM Body sculpt-om će Vam pomoći u održavanju rezultata postignutih sa inicijalnom serijom tretmana.

Koliko je nekirurški lifting stražnjice trajan?

Rezultati nekirurškog podizanja stražnjice su dugotrajni.
Međutim, fluktuacije u kilaži, trudnoća i starenje mogu „pokvariti“ postignute rezultate.
Najbolji način za održavanje postignutih rezultata je održavanje tjelesne težine, vježbanje te povremeni tretmani održavanja sa EM Body sculpt-om.

Trenutno vlada trend „velikih“ stražnjica, međutim većina žena ne sanja o nabildanoj stražnjici ili stražnjici kakvu ima npr. Kim Kardashian, već žele čvršću, okrugliju te podignutiju stražnjicu.

Samo jedan tretman EM Body sculpt-om je ekvivalent 20 000 čučnjeva, koji se smatraju zlatnim standardom za izgradnju čvršće, „prpošnije“ stražnjice.

Kakva je razlika u odnosu na druge tretmane mršavljenja?

EM Body sculpt je nekiruški način postizanja visoke definicije trbušnih mišića i liftinga stražnjice.
Nema oporavka ni boli, te zahtjeva seriju od nekoliko tretmana uz povremeno održavanje postignutih rezultata.
Glavna prednost u odnosu na ostale tretmane je sposobnost oblikovanja mišića te smanjenje masnog tkiva na tretiranom području koje je rezultat pojačanog rada mišića ( masno tkivo u neposrednoj blizini tretiranog mišića se koristi kao „gorivo“ ).
Kada se tretira stražnjica naglasak je na toniranju mišića tj na povećanju njegove mase kako bi se postigla oblikovana, „breskvasta“ stražnjica, te se koristi program koji ne uzrokuje vidljivi gubitak masnog tkiva.

Da li EM Body sculpt uzrokuje gubitak kilograma?

Ne, poput ostalih aparata za uklanjanje masnog tkiva na tržištu ne uzrokuju gubitak kilograma. Samo pravilna prehrana i vježbanje uzrokuje gubitak kilograma.

Kakav je osjećaj? Da li boli?

Tretman nije bolan, osjeća se poput jakih mišićnih kontrakcija.
Mršaviji pacijenti mogu osjećati jače kontrakcije, te se najčešće koriste slabije postavke kako bi tretman bio ugodniji.
Mnogi klijenti se na početku tretmana smiju, zatim se tijelo prilagodi na ritam mišićnih kontrakcija i lako se tolerira.

Koliko trebam čekati vidljive rezultate?

Mnogi klijenti primjećuju promjene na tijelu prije nego što su uopće završili sa serijom tretmana- unutar prva dva tjedna.
Najbolji rezultati u kliničkim istraživanjima su se pokazali 4 tjedna nakon zadnjeg tretmana iz serije ( 6 tjedana nakon 1.tretmana).
U kliničkim istraživanjima je izmjeren prosječni porast mišićne mase od 16%, te redukcija masnog tkiva od 19%, 2 mjeseca nakon 4. tretmana.

Koliko je EM Body sculpt efektivan?

Efektivnost je dokazana u sedam nezavisnih studija provedenih u raličitim centrima za istraživanje. Istraživanja su pokazala prosječni porast mišićne mase od 16%, te redukciju masnog tkiva od 19%, uz zadovoljstvo pacijenata od čak 96%!

Testiran je u pet abdominalnih kliničkih studija uz pomoć četiri najpoznatije metode uključujući MRI, CT i ultrazvuk te je polučio sljedeće rezultate:

 • Redukcija masnog tkiva na tretiranom području - 19%
 • Gubitak od 4 cm u opsegu struka
 • Povećanje mišićne mase od 16%
 • Redukcija odvajanja mišića na abdomenu (diastasis recti) - 11%
 • 80% klijenata ima vidljiv efekat podizanja stražnjice
 • Zadovoljstvo klijenata - 96%
Da li je to “TENS” uređaj ili elektromišićna stimulacija?

Ne, ali je najbliža analogija HIFEM tehnologiji ( fokusirana elektromagnetska energija visokog intenziteta ) koja se koristi u EM Body sculpt uređaju. TENS uređaji te uređaji za elektromišićnu stimulaciju koriste malu količinu električne energije kako bi potaknuli kontralciju mišića. TENS se koristi uglavnom za smanjenje bolova u mišićima.
Uređaji za elektromišićnu stimulaciju su dosta neugodni, potrebno je puno tretmana za postizanje rezultata te su rezultati vrlo skromni.
EM Body sculpt je vrlo snažan uređaj čija se jačina mjeri u Teslima, mjeri za magnetsku indukciju, koja se koristi i za iskazivanje snage MRI uređaja.
Sposoban je proizvesti suprafiziološke mišićne kontrakcije, te je izuzetno jači u usporedbi sa TENS aparatima i aparatima za elektromišićnu stimulaciju.

Kako izgleda priprema za tretman?

Nije potrebna nikakva posebna priprema za tretman.
Prije tretmana ispraznite mjehur te nemojte imati obilan obrok neposredno prije tretmana.

Koliko je tretmana potrebno za najbolje rezultate?

Preporuka je napraviti 4 tretmana u 2 tjedna, znači 2 tretmana na tjedan. U istom danu se može raditi više područja, npr stražnjica i trbuh, te se može kombinirati sa ostalim tretmane iz naše ponude poput MED2CONTOUR Medical, HIFU Liposonix, maderoterapije i cuppinga u cilju postizanja još boljih rezultata pomoću sinergije različitih aparata ili ručnih tehnika.
Postignuti rezultati su trajni uz povremene tretmane održavanja, pravilnu prehranu i redovnu tjelovježbu.

Kakav je osjećaj za vrijeme trajanja tretmana?

Osjećat ćete mišićne kontrakcije, ali nećete se umarati kao kod vježbanja.
Većina klijenata kaže da je osjećaj čudan, ali nije bolan ( nećete osjećati nikakvu „struju“ niti će „peći“).

Postoje li neželjene posljedice? Kakva je sigurnost tretmana?

Tretman je u potpunosti siguran.
Blaga bol poput one nakon vježbanja je očekivani ishod ovog tretmana.

Koliko traje EM Body sculpt tretman?

Tretman traje 30 minuta po jednom području.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Email

Info

Vere Bratonje 23, Rijeka
Tel: +385 51 211 212
Mob: +385 98 93 88981
E-mail: info@med-estetika.hr

Call Now ButtonScroll Up